Doprava zdarma při nákupu od 999 Kč

Využití kávové sedliny

Mnoho lidí netuší, že kávová sedlina má i spoustu jiných využití, než jen jako potrava pro náš odpadkový koš. Využití kávové sedliny nám mnohokrát šetří peněženku, navíc kávu pijeme každý den, takže zásoba sedliny je prakticky nevyčerpatelná. Její další využití je navíc ekologičtější způsob, jak s ní naložit, než ji jednoduše vyhodit.

Co je potřeba si říci předtím, než se pustíme do samotných tipů je to, že pracovat s kávovou sedlinou bychom měli vždy až poté, co kávová sedlina vyschne. Ideální je, abyste si vyhradili nádobku, kam budete sedlinu vysypávat a snažili se ji vždy v nádobce co nejvíce rozprostřít, aby rychleji uschla. 

Tipy na využití můžete najít níže :)

Hnojivo pro rostliny

Kávová sedlina je bohatá, co se obsahu dusíku týče, takže je ideálním hnojivem pro vaše rostliny. Navíc i těm nejvíce tvrdohlavým rostlinám, které nechtějí růst, pomáhá k rychlému růstu. Další výhodou je také to, že káva v zemině odpuzuje škůdce a pokud máte doma kočičí členy rodiny, tak těm zamezí v okusování listů vašich rostlin. 

Stačí, když přidáte vysušenou kávovou sedlinu do kompostu, který přidáváte k zemině či přímo do samotné zeminy. Myslete na to, že kávové sedliny nemusíte přidávat moc. Do kompostu stačí přidat jeden díl sedliny na čtyři díly kompostu. Pokud nemáte kompost, stačí vložit hrst kávové sedliny do zeminy v květináči, pár centimetrů pod okraj. Pokud zasazujete novou rostlinu, tak vysypte hrst do zeminy již během jejího sázení. 

Kávovou sedlinu nesypte přímo na povrch zeminy, v takovém případě nebude moci rostlina správně dýchat.

Pozor! Do rostlin nikdy nepoužívejte "čerstvou" kávovou sedlinu, ale až tu opravdu suchou! Pokud použijete příliš čerstvou kávovou sedlinu, může to vašim rostlinám spíše uškodit než pomoci.

Odpuzovač hmyzu

Pokud vás v letních dnech obtěžuje hmyz na zahradě, balkoně či dokonce u vás doma, pak vám i s tímto problémem pomůže kávová sedlina. Bohatě postačí, když si do misky dáte kávovou sedlinu a misku položíte k vašemu oblíbenému místu na zahradě či na balkoně. Případně dáte misku k otevřenému oknu na parapet.

Pohlcovač pachů do lednice

Kávovou sedlinu můžete použít také jako pohlcovač pachů v lednici, díky čemuž ušetříte za nákup pohlcovačů pachů v obchodech. Stačí, když sedlinu vložíte v otevřené nádobě do vaší lednice a necháte ji, aby dělala svou práci.

Domácí granola z kávové sedliny

Když jsem poprvé slyšela, že někteří využívají kávovou sedlinu k tomu, aby si doma udělali kávovou granolu, tak jsem nečekala, že by mohla být opravdu dobrá. Přesto jsem se rozhodla dát granole s kávovu sedlinou šanci a teď rozhodně patří mezi mé oblíbence! 

Nehledě na to, že domácí granola vyjde mnohem levněji než v obchodě, nezabere tolik času ji připravit a navíc je mnohem zdravější, protože není plná umělých cukrů. 

Na přípravu granoly budete potřebovat:

  • 180g ovesných vloček
  • 2 vrchovaté lžíce kávové sedliny
  • 4-6 lžic kakaa (granola je výborná i bez něho)
  • 2 lžíce chia semínek
  • 80g krájených vlašských ořechů (nebo jakýchkoliv jiných ořechů, které máte rádi)
  • 60g medu
  • 4 lžíce (cca 60g) tahini nebo jakéhokoliv vašeho oblíbeného ořechového másla
  • 40ml černé kávy

Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C a plech vyložíme pečícím papírem. 

Následně si v míse smícháme všechny suché ingredience a pořádně promícháme. Do mísy přidáme med, tahini a černou kávu a znovu promícháme.

Vše vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a vše rozprostřeme. Dáme do trouby a pečeme cca 20 minut nebo dokud nezačne být granola křupavá a voňavá. V polovině času granolu promícháme. 

Jakmile granola vychladne, můžeme ji přesypat do uzavřené nádoby.

Tělový peeling

  • 6 lžic kávové sedliny

  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

  • 1 a půl lžíce třtinového cukru

  • tělový olej dle Vašich preferencí - levandulový, apod. (nemusí být)

 

Do misky nasypeme kávovou sedlinu, kokosový olej, třtinový cukr a případně tělový olej. Zamícháme lžící a peeling je hotový. Takovýto peeling můžeme jemně vmasírovat do pokožky na celém těle a následně opláchnout vodou. Díky peelingu bude vaše pokožka na těle jemnější a hydratovaná.

Peeling doporučujeme používat jednou týdně. 

Pokud si nechcete každý týden dělat peeling nový, tak můžete připravit větší množství najednou a peeling přemístit do uzavíratelné nádoby, kde vydrží 2-3 týdny. 

Maska na tmavé kruhy pod očima

  • 1 lžíce kávové sedliny

  • 1/2 lžíce medu

  • Troška teplé vody, pokud je maska moc tuhá nebo není sjednocená

 

Do mističky nasypeme kávovou sedlinu a zakápneme medem. Zamícháme. Směs by neměla ze lžíce moc stékat, ani být příliš drobivá. Chceme, aby nám na pokožce pod očima pěkně držela, takže se snažíme dosáhnout konzistence, která bude krásně pohromadě držet.

Jakmile vytvoříme správnou konzistenci, můžeme masku nanést pod oči. Stačí pouze tenká vrstva. Dávejte pozor, aby se Vám maska nedostala do očí. 

Masku takto nechte působit 15-20 minut, následně setřete. Masku můžete používat 2-3x týdně.

Po použití masky důkladně hydratujte oblast, kam jste masku nanesli.