Doprava zdarma při nákupu od 999 Kč

Naše tipy na DIY vánoční dárky

Vánoce jsou za dveřmi a všichni se těšíme na pocity s nimi spojené - vůni svařáku na vánočních trzích, koledy linoucí se ze všech stran, světýlka, ozdoby, vánoční stromky - prostě na tu pravou vánoční atmosféru. 

Asi ale nemusíme zmiňovat, že Vánoce a období kolem nich dokážou být i pěkně stresující. Pečení cukroví, vánoční úklid a výzdoba, besídky dětí a samozřejmě vymýšlení a shánění dárků, což bývá někdy těžší, než se zdá. Vybrat ten ideální dárek je kolikrát opravdu nesnadný úkol.

Před svátky je navíc dodávání dárků z e-shopů zpomalené, kurýrní služby i výdejny jsou přehlcené a když nám k tomu balíček ještě někde cestou zašantročí, tak nám to na radosti z dobře vybraného dárku nepřidá. Mnoho z nás se snaží dárky ukořistit přímo v obchodech, ale ty většinou bývají přeplněné lidmi, co se rozhodli jít stejnou cestou. Snažíte se lokty prodrat k poslednímu kusu produktu, pro který jste přišli, a z příjemného nákupu se stane boj o přežití.

Umíme si představit, že někteří z vás si pak celý tento nákupní blázinec spojují právě se stresem a možná i proto si neužívají Vánoce tak, jak by rádi. A právě z toho důvodu nás napadlo přijít s tipy na DIY dárky, které Vás nebudou stát nervy (pravděpodobně) a navíc potěší vaše blízké více než kupované dárky. Stačí takový dárek přidat k těm kupovaným, nebo třeba i udělat celý box z dárečků, co jste vyrobili doma. To už záleží čistě na Vás!

Domácí dárečky můžete dát do pěkných zavařovaček či celofánových pytlíčků, obvázat je stuhou a ke každému vytvořit osobní štítek s věnováním.

 

Cukrový peeling na tělo

Ingredience

  • kokosový olej
  • pár kapek oleje vitaminu E /není nutné/ nebo esenciálního oleje
  • 8 vrchovatých lžic cukru krystal
  • levandule (nemusí být, ale peeling s ním vypadá více "dárkově")

Postup

  1. Připravte si sklenice / zavařovačky, do kterých chcete peeling dát.
  2. Do mísy si vysypejte cukr, olej vitaminu E a tolik rozpuštěného kokosového oleje, aby vznikla "táhnoucí se" směs připomínající právě peeling.
  3. Nakonec přisypejte levanduli, dejte do sklenic a dárek je hotový!

 

Křupavý chilli olej

Ingredience

  • 5 - 6 šalotek
  • 3 celé česneky
  • 4 celé skořice
  • badyán (cca 6 kusů)
  • olej 
  • 5 lžic gochugaru (pokud nemáte možnost sehnat, tak použijte více chilli kousků)
  • 5 lžic chilli kousků
  • 5 lžic cukru
  • špetka soli
  • 5 lžic sójové omáčky
  • zázvor
  • arašídy a sezamová semínka

Postup

  1. Začnete tím, že si nakrájíte šalotku a česnek (obojí stačí na plátky). Vezmete si větší rendlík či hrnec a česnek s šalotkou do něj vsypete. Přidáte skořici, badyán a přilijete tolik oleje, aby pokryl vše v hrnci. Hrnec dáte na vařič a začnete pomalu vařit. Olej mírně vaříte tak dlouho, dokud šalotka s česnekem nezezlátnou a nebudou mít křupavou konzistenci. 
  2. Zatímco se olej vaří, tak si vezmete mísu, do které přidáte gochugaru, chilli kousky, cukr, sůl, sójovou omáčku, nastrouhaný kus zázvoru, arašídy a sezamová semínka a vše řádně promícháte. 
  3. Jakmile je olej hotový, tak ho ještě horký přes cedník přelijte do směsi koření. 
  4. Šalotku, česnek a koření z cedníku necháte vychladnout a jakmile jsou perfektně vychladlé, můžete přisypat do vzniklého oleje. Skořici a badyán můžete ze směsi vyndat :)
  5. Hotový olej můžete přelít do zavařovaček a darovat vašim nejbližším.

 

 

Čokoládový fondán

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 175 g čokolády 

Postup

  1. Do rendlíku dejte máslo, kondenzované mléko a nasekanou čokoládu. Přendejte na vařič a pomalu zahřívejte.
  2. Jakmile se vše rozpustí a spojí, přelijte vzniklou směs nejlépe do čtvercové zapékací mísy vyložené pečícím papírem. Směs vyhlaďte, aby byla vrstva po celé ploše stejně vysoká. 
  3. Vložte do lednice minimálně na tři hodiny nebo dokud není fondán kompletně vychlazený a pevný.
  4. Poté fondán vyndejte z lednice a nakrájejte na tak velké kousky, jak budete chtít. Přendejte do sáčků či zavařovaček a máte perfektní dárek.

 

Slaný karamel

Ingredience

  • 200 g bílého cukru
  • 90 g másla v pokojové teplotě
  • 125 ml smetany 33% v pokojové teplotě
  • 1 lžička soli

 Postup

  1. Cukr dáme do hrnce a na mírném plameni zahříváme tak dlouho, až se rozpustí. Během této doby cukr mícháme a hlídáme, aby se nepřipálil.
  2. Po rozpuštění přidáme po kouskách máslo a několik minut mícháme, poté přidáme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí. 
  3. Odstavíme z vařiče, přidáme sůl a ještě horké plníme do sklenic. S karamelem pracujeme opatrně, abychom se nespálili !

       

Domácí perníčková granola

Ingredience

  • 300 g ovesných vloček
  • 200 g oříšků (záleží čistě na Vás, jaké ořechy chcete přidat)
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • špetku soli
  • 1 a 1/2 lžičky koření na perníčky

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
  2. V misce si odvažte ořechy, následně je přesypte na prkénko a nasekejte na libovolně velké kousky.
  3. Do větší misky vsypejte ovesné vločky a nasekané ořechy a směs promíchejte.
  4. Do rendlíku dejte máslo, med, sůl a koření a na mírném plameni nechte vše rozpustit. 
  5. Z rendlíku přelejte do misky s ovesnými vločkami a ořechy a pečlivě promíchejte.
  6. Plech vyložte pečícím papírem a směs rovnoměrně rozprostřete.
  7. Takto pečte v troubě 25-30 minut, v polovině času promíchejte.
  8. Hotovou granolu nechte vychladnout, naplňte do zavařovaček či pytlíčků, které si můžete dozdobit podle fantazie.

 

Preclíky v čokoládě 

Ingredience

  • preclíky
  • čokoláda (můžete použít hořkou, bílou či mléčnou podle chuti )
  • posypky / zdobení (můžete zvolit například nějaké vánoční barvy zdobení, aby dárek působil více svátečně)

Postup

  1. Nejjednodušší způsob, jak udělat preclíky je,  že si vezmete plech vyložený pečícím papírem a preclíky na něj rozprostřete. Preclíky se nesmí překrývat, aby se čokoláda dostala na všechny.
  2. Čokoládu si rozpustíte v misce, naberete lžící a jednoduše přejíždíte od jedné strany plechu k té druhé, dokud nejsou všechny preclíky pokryté.
  3. Dokud je čokoláda ještě teplá, posypte preclíky zdobením. Pokud chcete preclíky bez zdobení, tak tento krok samozřejmě vynechte :)
  4. Teď už jen počkejte, až čokoláda ztuhne a můžete naskládat do dárkových sklenic.

 

 

Ořechy v cukru

Ingredience

  • 200 g ořechů
  • 200 g cukru krystal (můžete klidně použít třtinový, nebo půl na půl)
  • 60 ml vody
  • půl lžičky skořice

Postup

  1. Na vařič s mírným plamenem si dejte pánev. 
  2. Do pánve nalijte vodu a vyčkejte, až se začne vařit. 
  3. Poté přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte skořici a znovu promíchejte.
  4. Jakmile se sirup začne vařit, přidejte ořechy a začněte s mícháním. Ořechy míchejte celou dobu, dokud nedojdou do bodu, kdy budou všechny kompletně obalené v "lepkavém kabátku". (Nejdříve by měla směs ztuhnout, pak začít "krystalizovat" a následně povolí na lepivou konzistenci.)
  5. Nezapomínejte, že ořechy musíte stále promíchávat, jinak se spálí. Nakonec stahněte z ploténky a ještě chviličku míchejte.
  6. Jakmile dosáhnete ideální textury, můžete ořechy přendat (vařečkou či jiným nástrojem) na plech či talíř vyložený pečícím papírem. Směs bude extrémně horká, dávejte pozor, abyste se nespálili.
  7. Jakmile ořechy vychladnou, můžete jednotlivé kusy odlepit, přendat do nádobek a dárek je na světě :) 

 

 

Uzený mix ořechů na slano

Ingredience

  • 300 g ořechů (podle chuti)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rozmarýnu
  • 5 lžiček kajenského pepře
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180° C.
  2. Do mísy si nasypte všechny ingredience a pořádně promíchejte. 
  3. Vezměte si plech vyložený pečícím papírem a ořechy na něj vysypte, řádně rozprostřete, aby se příliš nepřekrývaly a dáte na 10 - 15 minut do trouby. 
  4. Poté je z trouby vyndejte a voilá - máte hotovo :)