Naše tipy na DIY vánoční dárky
Vánoce jsou za dveřmi a všichni se těšíme na pocity s nimi spojené - vůni svařáku na vánočních trzích, koledy linoucí se ze všech stran, světýlka, ozdoby, vánoční stromky - prostě na tu pravou vánoční atmosféru.
Asi ale nemusíme zmiňovat, že Vánoce a období kolem nich dokážou být i pěkně stresující. Pečení cukroví, vánoční úklid a výzdoba, besídky dětí a samozřejmě vymýšlení a shánění dárků, což bývá někdy těžší, než se zdá. Vybrat ten ideální dárek je kolikrát opravdu nesnadný úkol.
Před svátky je navíc dodávání dárků z e-shopů zpomalené, kurýrní služby i výdejny jsou přehlcené a když nám k tomu balíček ještě někde cestou zašantročí, tak nám to na radosti z dobře vybraného dárku nepřidá. Mnoho z nás se snaží dárky ukořistit přímo v obchodech, ale ty většinou bývají přeplněné lidmi, co se rozhodli jít stejnou cestou. Snažíte se lokty prodrat k poslednímu kusu produktu, pro který jste přišli, a z příjemného nákupu se stane boj o přežití.
Umíme si představit, že někteří z vás si pak celý tento nákupní blázinec spojují právě se stresem a možná i proto si neužívají Vánoce tak, jak by rádi. A právě z toho důvodu nás napadlo přijít s tipy na DIY dárky, které Vás nebudou stát nervy (pravděpodobně) a navíc potěší vaše blízké více než kupované dárky. Stačí takový dárek přidat k těm kupovaným, nebo třeba i udělat celý box z dárečků, co jste vyrobili doma. To už záleží čistě na Vás!
Domácí dárečky můžete dát do pěkných zavařovaček či celofánových pytlíčků, obvázat je stuhou a ke každému vytvořit osobní štítek s věnováním.
Cukrový peeling na tělo
Ingredience
- kokosový olej
- pár kapek oleje vitaminu E /není nutné/ nebo esenciálního oleje
- 8 vrchovatých lžic cukru krystal
- levandule (nemusí být, ale peeling s ním vypadá více "dárkově")
Postup
- Připravte si sklenice / zavařovačky, do kterých chcete peeling dát.
- Do mísy si vysypejte cukr, olej vitaminu E a tolik rozpuštěného kokosového oleje, aby vznikla "táhnoucí se" směs připomínající právě peeling.
- Nakonec přisypejte levanduli, dejte do sklenic a dárek je hotový!
Křupavý chilli olej
Ingredience
- 5 - 6 šalotek
- 3 celé česneky
- 4 celé skořice
- badyán (cca 6 kusů)
- olej
- 5 lžic gochugaru (pokud nemáte možnost sehnat, tak použijte více chilli kousků)
- 5 lžic chilli kousků
- 5 lžic cukru
- špetka soli
- 5 lžic sójové omáčky
- zázvor
- arašídy a sezamová semínka
Postup
- Začnete tím, že si nakrájíte šalotku a česnek (obojí stačí na plátky). Vezmete si větší rendlík či hrnec a česnek s šalotkou do něj vsypete. Přidáte skořici, badyán a přilijete tolik oleje, aby pokryl vše v hrnci. Hrnec dáte na vařič a začnete pomalu vařit. Olej mírně vaříte tak dlouho, dokud šalotka s česnekem nezezlátnou a nebudou mít křupavou konzistenci.
- Zatímco se olej vaří, tak si vezmete mísu, do které přidáte gochugaru, chilli kousky, cukr, sůl, sójovou omáčku, nastrouhaný kus zázvoru, arašídy a sezamová semínka a vše řádně promícháte.
- Jakmile je olej hotový, tak ho ještě horký přes cedník přelijte do směsi koření.
- Šalotku, česnek a koření z cedníku necháte vychladnout a jakmile jsou perfektně vychladlé, můžete přisypat do vzniklého oleje. Skořici a badyán můžete ze směsi vyndat :)
- Hotový olej můžete přelít do zavařovaček a darovat vašim nejbližším.
Čokoládový fondán
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 175 g čokolády
Postup
- Do rendlíku dejte máslo, kondenzované mléko a nasekanou čokoládu. Přendejte na vařič a pomalu zahřívejte.
- Jakmile se vše rozpustí a spojí, přelijte vzniklou směs nejlépe do čtvercové zapékací mísy vyložené pečícím papírem. Směs vyhlaďte, aby byla vrstva po celé ploše stejně vysoká.
- Vložte do lednice minimálně na tři hodiny nebo dokud není fondán kompletně vychlazený a pevný.
- Poté fondán vyndejte z lednice a nakrájejte na tak velké kousky, jak budete chtít. Přendejte do sáčků či zavařovaček a máte perfektní dárek.
Slaný karamel
Ingredience
- 200 g bílého cukru
- 90 g másla v pokojové teplotě
- 125 ml smetany 33% v pokojové teplotě
- 1 lžička soli
Postup
- Cukr dáme do hrnce a na mírném plameni zahříváme tak dlouho, až se rozpustí. Během této doby cukr mícháme a hlídáme, aby se nepřipálil.
- Po rozpuštění přidáme po kouskách máslo a několik minut mícháme, poté přidáme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí.
- Odstavíme z vařiče, přidáme sůl a ještě horké plníme do sklenic. S karamelem pracujeme opatrně, abychom se nespálili !
Ingredience
- 300 g ovesných vloček
- 200 g oříšků (záleží čistě na Vás, jaké ořechy chcete přidat)
- 100 g másla
- 100 g medu
- špetku soli
- 1 a 1/2 lžičky koření na perníčky
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
- V misce si odvažte ořechy, následně je přesypte na prkénko a nasekejte na libovolně velké kousky.
- Do větší misky vsypejte ovesné vločky a nasekané ořechy a směs promíchejte.
- Do rendlíku dejte máslo, med, sůl a koření a na mírném plameni nechte vše rozpustit.
- Z rendlíku přelejte do misky s ovesnými vločkami a ořechy a pečlivě promíchejte.
- Plech vyložte pečícím papírem a směs rovnoměrně rozprostřete.
- Takto pečte v troubě 25-30 minut, v polovině času promíchejte.
- Hotovou granolu nechte vychladnout, naplňte do zavařovaček či pytlíčků, které si můžete dozdobit podle fantazie.
Preclíky v čokoládě
Ingredience
- preclíky
- čokoláda (můžete použít hořkou, bílou či mléčnou podle chuti )
- posypky / zdobení (můžete zvolit například nějaké vánoční barvy zdobení, aby dárek působil více svátečně)
Postup
- Nejjednodušší způsob, jak udělat preclíky je, že si vezmete plech vyložený pečícím papírem a preclíky na něj rozprostřete. Preclíky se nesmí překrývat, aby se čokoláda dostala na všechny.
- Čokoládu si rozpustíte v misce, naberete lžící a jednoduše přejíždíte od jedné strany plechu k té druhé, dokud nejsou všechny preclíky pokryté.
- Dokud je čokoláda ještě teplá, posypte preclíky zdobením. Pokud chcete preclíky bez zdobení, tak tento krok samozřejmě vynechte :)
- Teď už jen počkejte, až čokoláda ztuhne a můžete naskládat do dárkových sklenic.
Ořechy v cukru
Ingredience
- 200 g ořechů
- 200 g cukru krystal (můžete klidně použít třtinový, nebo půl na půl)
- 60 ml vody
- půl lžičky skořice
Postup
- Na vařič s mírným plamenem si dejte pánev.
- Do pánve nalijte vodu a vyčkejte, až se začne vařit.
- Poté přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte skořici a znovu promíchejte.
- Jakmile se sirup začne vařit, přidejte ořechy a začněte s mícháním. Ořechy míchejte celou dobu, dokud nedojdou do bodu, kdy budou všechny kompletně obalené v "lepkavém kabátku". (Nejdříve by měla směs ztuhnout, pak začít "krystalizovat" a následně povolí na lepivou konzistenci.)
- Nezapomínejte, že ořechy musíte stále promíchávat, jinak se spálí. Nakonec stahněte z ploténky a ještě chviličku míchejte.
- Jakmile dosáhnete ideální textury, můžete ořechy přendat (vařečkou či jiným nástrojem) na plech či talíř vyložený pečícím papírem. Směs bude extrémně horká, dávejte pozor, abyste se nespálili.
- Jakmile ořechy vychladnou, můžete jednotlivé kusy odlepit, přendat do nádobek a dárek je na světě :)
Uzený mix ořechů na slano
Ingredience
- 300 g ořechů (podle chuti)
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rozmarýnu
- 5 lžiček kajenského pepře
- 1 lžíce uzené papriky
- sůl
Postup
- Troubu si předehřejte na 180° C.
- Do mísy si nasypte všechny ingredience a pořádně promíchejte.
- Vezměte si plech vyložený pečícím papírem a ořechy na něj vysypte, řádně rozprostřete, aby se příliš nepřekrývaly a dáte na 10 - 15 minut do trouby.
- Poté je z trouby vyndejte a voilá - máte hotovo :)