Jak správně skladovat kávu, abyste si vychutnali každý šálek?

Skladování kávy není žádná věda. Pokud si ale chcete svůj šálek kávy opravdu vychutnat, máme pro vás pár dobrých tipů.
Správné uchovávání kávy zajistí, že vaše káva zůstane co nejdéle čerstvá a každý šálek bude plný chutí a vůní. Ať už jste kávoví nadšenci nebo příležitostní "ochutnávači", kvalitní káva si zaslouží tu nejlepší péči.
Zde jsou hlavní pravidla uchovávání kávy, která byste měli dodržovat
1. Zamezte přístupu vzduchu
Kávu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku, ideálně s jednosměrným ventilem, který umožňuje únik vzduchu. Můžete použít i původní obal, pokud je neprůhledný a má uzavíratelný zip. Při přístupu vzduchu káva rychle ztrácí své aroma, což má přímý vliv na její chuť. Do mlýnku či kávovaru si vždy nasypte pouze tolik zrn, kolik spotřebujete během dne.
2. Chraňte ji před světlem, vlhkostí a pachy
Kávu skladujte při pokojové teplotě na temném místě nebo v neprůhledném obalu. Sluneční svit, skladování v blízkosti zdrojů tepla /topení, sporák, trouba/ a vlhkost urychlují stárnutí kávy a narušují její chuť. Kávu také neukládejte na stejné místo jako koření nebo jiné silně aromatické potraviny, mohou ovlivnit její vůni.
3. Dejte přednost kávovým zrnům
Pokud máte možnost, kupujte kávu v zrnkové formě. Kávová zrna jsou na skladování vhodnější než mletá káva - po namletí se začnou uvolňovat oleje a aromatické látky a káva rychleji ztrácí svou čerstvost. Pokud preferujete mletou kávu, skladujte ji stejně jako zrna, ale raději vždy kupujte menší množství, které jste schopni brzy spotřebovat.
4. Kontrolujte datum pražení
Nejlepší je kupovat kávu od pražíren - ty většinou praží kávu častěji a v menším množství a kávu tak koupíte čerstvou. Čerstvě pražená káva potřebuje určitou dobu na "odpočinek", proto se vždy řiďte doporučeními, jak dlouho po pražení je káva nejlepší na přípravu. My doporučujeme přibližně 10 až 14 dní od pražení.
5. Káva do lednice nebo mrazáku nepatří!
Možná jste slyšeli, že kávu je dobré skladovat v lednici nebo mrazáku. Tento způsob však nedoporučujeme. V lednici i mrazáku se nachází různé pachy, které káva snadno absorbuje. A vlhkost narušuje její kvalitu a negativně ovlivňuje chuť.
Pokud máte nějaké dotazy ohledně skladování kávy, navštivte nás nebo nás kontaktujte!