4 recepty na podzimní dobroty
Podzim v mnoha z nás vyvolává smutek z toho, že nám končí dlouhé letní dny, grilování na zahradě, koupání v jezeře či v moři a osvěžující letní drinky. V Mohaji se pořádného podzimu už nemůžeme dočkat.
Zatímco v létě trávíme plno času mimo domov s přáteli či rodinou, ať už na dovolených, svatbách či grilovačkách, na podzim máme více času sami na sebe a na aktivity, které nám dělají radost a přinášejí nám klid. Můžete si udělat pohodový den - zapálit si svíčku, zachumlat se do huňaté deky a dát si domácí chai nebo pumpkin spice latté. Můžete vyzkoušet i naší novou podzimní směs, která je k Pumpkin Spice sirupu naprosto perfektní. K tomu si můžete pustit oblíbený seriál, na který přes léto nebyl čas, nebo si vyrobit podzimní dekorace.
Další poklidná aktivita, která se hodí k šálku oblíbeného teplého nápoje, je pečení. Nic nenavodí podzimní atmosféru více než krásně provoněný domov po skořici a dýňovém pyré. Vyzkoušejte například náš nový recept na Dýňové muffiny s espressem. Rozhodně nebudete litovat - nádherná vůně a výborná chuť v úžasně vláčných muffinech s malou dávkou kofeinu. V případě, že jste fanouškem spíše banánového chleba než muffinů, tak Vás určitě potěší naše podzimní alternativa - dýňový chleba s drobenkou.
Pokud jste typ, co raději tráví čas venku, pak jste jistě milovníkem podzimu! Můžete vyrazit na nádhernou procházku plnou barevného listí s naší novou termoskou a drip-it sáčkem v kapse. Také můžete prozkoumat výlohy obchodů plné nové módy a provoněné kosmetiky, navštívit poloprázdné fitko, kde budete mít všechny stroje prakticky jen pro sebe, užít si wellness pobyt a nebo si udělat radost novým tetováním.
Toto všechno jsou výhody krásného podzimu. Hlavu vzhůru, pokud Vám už nyní začíná chybět léto, a radujte se z maličkostí, které může podzim nabídnout!
Recepty zmíněné v textu výše, najdete pod tímto článkem.
4 recepty na podzimní dobroty
Dýňové muffiny s espressem
Porce: 8-10 muffinů
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 25-35 minut
Ingredience na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky pečícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 2 vejce
- 230 g dýňového pyré
- 200 g cukru krupice
- 75 ml oleje
- 75 ml černé kávy (pokojová teplota)
Ingredience na drobenku:
- 5 lžič másla (pokojová teplota)
- 100 g třtinového cukru
- 80 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Ve střední míse smíchejte mouku, pečící prášek, sůl, skořici a muškátový oříšek. Prozatím můžete dát stranou.
- Do další (tentokrát trochu větší) mísy si rozklepneme vejce. Přidáme dýňové pyré, krupicový cukr, olej a černou kávu a pořádně promícháme, aby se všechny ingredience krásně spojily.
- Pomocí stěrky pomalu smíchejte obsah obou mís dohromady, díky čemuž vám vznikne hladké těsto. Dáme ho prozatím stranou, abychom si mohli připravit drobenku.
- Do další misky vložíme máslo a třtinový cukr. Promícháme, aby se ingredience krásně spojily a následně přidáme směs mouky, skořice a soli. Jakmile se začne celková směs lehce drolit, máme drobenku hotovou.
- Nyní máme tedy ve dvou oddělených mísách připravenou drobenku i těsto na muffiny. Můžeme si tedy připravit formu na muffiny, kterou buďto vymažete trochou másla a nebo do ní vyskládáte košíčky.
- Každý košíček naplníte přibližně do poloviny, následně posypete trochou drobenky, těstem doplníte téměř po vršek košíčku a znovu podrolíte drobenkou.
- Takto připravené vložíte do trouby a pečete 25-35 minut. Že jsou muffiny hotové poznáte klasickou metodou zasunutím špejle.
- Jakmile jsou muffiny hotové, necháte je pár minut vychladnout ve formě a poté přendáte na "chladící mřížku".
- Muffiny můžete ponechat v uzavíratelné nádobě v pokojové teplotě až tři dny, poté je lepší přesunout do lednice, kde vydrží až týden. Samozřejmě je možné muffiny také zamrazit.
Dýňový chleba s drobenkou
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 45-50 minut
Ingredience na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 90 g cukru
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 40 ml černé kávy (pokojová teplota)
- 80 g zakysané smetany / řeckého jogurtu
- 175 g dýňového pyré
Ingredience na drobenku:
- 120 g cukru
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce změklého másla
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C a formu na chleba vymažte máslem.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření a cukr v menší misce a dejte prozatím stranou.
- Ve druhé větší misce smíchejte vejce, mléko, kávu, smetanu / jogurt a dýňové pyré. Jakmile promícháte, tak přidejte smíchané ingredience z menší misky.
- V malé misce spojte máslo s cukrem a skořicí a vytvořte drobenku.
- Polovinu vzniklého těsta přesuňte do formy na chleba a zasypte vrstvou drobenky. Následně vlijte zbytek těsta a znovu posypte drobenkou.
- Špejlí jemně promíchejte povrch těsta s drobenkou a můžete péct.
Pumpkin Spice sirup
Ingredience:
- 360 g cukru
- 360 ml vody
- 6 tyčinek celé skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 4 lžíce dýňového pyré
Postup:
- Do malého hrnce vlijte vodu a nasypte cukr. Hrnec dejte na vařič a nechte povařit.
- Jakmile se cukr rozpustí, tak přidejte skořici, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek a dýňové pyré. Promíchejte a nechte 20 minut vařit na mírném ohni.
- Ihned po uplynutí daného času přelejte sirup z hrnce do nádoby, která zvládne vysoký stupeň, přes sítko.
- Následně můžete sirup nalít do nádob, ve kterých ho chcete uchovávat.
- Sirup stačí přidat do hotové kávy, dle chuti. Případně se dá vychutnat i s kávou na ledu.
Domácí chai latte
Ingredience:
- 500 ml vody
- černý čaj (2 pytlíky, případně sypaný dle doporučení výrobce)
- 2 celé hřebíčky
- 1 celá skořice nebo 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového ořechu
- 2 lžíce medu
Postup:
- Do malého hrnce nalijte vodu a nasypte koření. Nechte cca 10 minut povařit na mírném ohni.
- Do hrnce přidejte 2 pytlíky černého čaje (nebo sypaný čaj) a nechte dalších 10 minut povařit.
- Vařič vypněte a nechte odstát dalších 10 minut mimo vařič.
- Následně přecedíte přes sítko.
- Takto je nápoj připravený ke konzumaci. Stačí jen přidat (vyšlehané) mléko.
- "Nálev" můžete pít studený či teplý. Měl by stačit cca na 3-5 nápojů.