Doprava zdarma při nákupu od 999 Kč

4 recepty na podzimní dobroty

Podzim v mnoha z nás vyvolává smutek z toho, že nám končí dlouhé letní dny, grilování na zahradě, koupání v jezeře či v moři a osvěžující letní drinky. V Mohaji se pořádného podzimu už nemůžeme dočkat.

Zatímco v létě trávíme plno času mimo domov s přáteli či rodinou, ať už na dovolených, svatbách či grilovačkách, na podzim máme více času sami na sebe a na aktivity, které nám dělají radost a přinášejí nám klid. Můžete si udělat pohodový den - zapálit si svíčku, zachumlat  se do huňaté deky a dát si domácí chai nebo pumpkin spice latté. Můžete vyzkoušet i naší novou podzimní směs, která je k Pumpkin Spice sirupu naprosto perfektní. K tomu si můžete pustit oblíbený seriál, na který přes léto nebyl čas, nebo si vyrobit podzimní dekorace.

Další poklidná aktivita, která se hodí k šálku oblíbeného teplého nápoje, je pečení. Nic nenavodí podzimní atmosféru více než krásně provoněný domov po skořici a dýňovém pyré. Vyzkoušejte například náš nový recept na Dýňové muffiny s espressem. Rozhodně nebudete litovat - nádherná vůně a výborná chuť v úžasně vláčných muffinech s malou dávkou kofeinu. V případě, že jste fanouškem spíše banánového chleba než muffinů, tak Vás určitě potěší naše podzimní alternativa - dýňový chleba s drobenkou.

Pokud jste typ, co raději tráví čas venku, pak jste jistě milovníkem podzimu! Můžete vyrazit na nádhernou procházku plnou barevného listí s naší novou termoskou a drip-it sáčkem v kapse. Také můžete prozkoumat výlohy obchodů plné nové módy a provoněné kosmetiky, navštívit poloprázdné fitko, kde budete mít všechny stroje prakticky jen pro sebe, užít si wellness pobyt a nebo si udělat radost novým tetováním.

Toto všechno jsou výhody krásného podzimu. Hlavu vzhůru, pokud Vám už nyní začíná chybět léto, a radujte se z maličkostí, které může podzim nabídnout!

Recepty zmíněné v textu výše, najdete pod tímto článkem.

 

4 recepty na podzimní dobroty

Dýňové muffiny s espressem

Porce: 8-10 muffinů

Doba přípravy: 25 minut

Doba pečení: 25-35 minut

 

Ingredience na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky pečícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 230 g dýňového pyré
  • 200 g cukru krupice
  • 75 ml oleje
  • 75 ml černé kávy (pokojová teplota)

 

Ingredience na drobenku:

  • 5 lžič másla (pokojová teplota)
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Ve střední míse smíchejte mouku, pečící prášek, sůl, skořici a muškátový oříšek. Prozatím můžete dát stranou.
  3. Do další (tentokrát trochu větší) mísy si rozklepneme vejce. Přidáme dýňové pyré, krupicový cukr, olej a černou kávu a pořádně promícháme, aby se všechny ingredience krásně spojily.
  4. Pomocí stěrky pomalu smíchejte obsah obou mís dohromady, díky čemuž vám vznikne hladké těsto. Dáme ho prozatím stranou, abychom si mohli připravit drobenku.
  5. Do další misky vložíme máslo a třtinový cukr. Promícháme, aby se ingredience krásně spojily a následně přidáme směs mouky, skořice a soli. Jakmile se začne celková směs lehce drolit, máme drobenku hotovou.
  6. Nyní máme tedy ve dvou oddělených mísách připravenou drobenku i těsto na muffiny. Můžeme si tedy připravit formu na muffiny, kterou buďto vymažete trochou másla a nebo do ní vyskládáte košíčky.
  7. Každý košíček naplníte přibližně do poloviny, následně posypete trochou drobenky, těstem doplníte téměř po vršek košíčku a znovu podrolíte drobenkou.
  8. Takto připravené vložíte do trouby a pečete 25-35 minut. Že jsou muffiny hotové poznáte klasickou metodou zasunutím špejle.
  9. Jakmile jsou muffiny hotové, necháte je pár minut vychladnout ve formě a poté přendáte na "chladící mřížku".
  10. Muffiny můžete ponechat v uzavíratelné nádobě v pokojové teplotě až tři dny, poté je lepší přesunout do lednice, kde vydrží až týden. Samozřejmě je možné muffiny také zamrazit.

 

Dýňový chleba s drobenkou

Doba přípravy: 25 minut

Doba pečení: 45-50 minut

 

Ingredience na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 90 g cukru
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 40 ml černé kávy (pokojová teplota)
  • 80 g zakysané smetany / řeckého jogurtu
  • 175 g dýňového pyré

 

Ingredience na drobenku:

  • 120 g cukru
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce změklého másla

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180°C a formu na chleba vymažte máslem.
  2. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření a cukr v menší misce a dejte prozatím stranou.
  3. Ve druhé větší misce smíchejte vejce, mléko, kávu, smetanu / jogurt a dýňové pyré. Jakmile promícháte, tak přidejte smíchané ingredience z menší misky.
  4. V malé misce spojte máslo s cukrem a skořicí a vytvořte drobenku.
  5. Polovinu vzniklého těsta přesuňte do formy na chleba a zasypte vrstvou drobenky. Následně vlijte zbytek těsta a znovu posypte drobenkou.
  6. Špejlí jemně promíchejte povrch těsta s drobenkou a můžete péct.

Pumpkin Spice sirup

Ingredience:

  • 360 g cukru
  • 360 ml vody
  • 6 tyčinek celé skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 4 lžíce dýňového pyré

 

Postup:

  1. Do malého hrnce vlijte vodu a nasypte cukr. Hrnec dejte na vařič a nechte povařit.
  2. Jakmile se cukr rozpustí, tak přidejte skořici, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek a dýňové pyré. Promíchejte a nechte 20 minut vařit na mírném ohni.
  3. Ihned po uplynutí daného času přelejte sirup z hrnce do nádoby, která zvládne vysoký stupeň, přes sítko.
  4. Následně můžete sirup nalít do nádob, ve kterých ho chcete uchovávat.
  5. Sirup stačí přidat do hotové kávy, dle chuti. Případně se dá vychutnat i s kávou na ledu.

Domácí chai latte

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • černý čaj (2 pytlíky, případně sypaný dle doporučení výrobce)
  • 2 celé hřebíčky
  • 1 celá skořice nebo 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového ořechu
  • 2 lžíce medu

 

Postup:

  1. Do malého hrnce nalijte vodu a nasypte koření. Nechte cca 10 minut povařit na mírném ohni.
  2. Do hrnce přidejte 2 pytlíky černého čaje (nebo sypaný čaj) a nechte dalších 10 minut povařit.
  3. Vařič vypněte a nechte odstát dalších 10 minut mimo vařič.
  4. Následně přecedíte přes sítko.
  5. Takto je nápoj připravený ke konzumaci. Stačí jen přidat (vyšlehané) mléko.
  6. "Nálev" můžete pít studený či teplý. Měl by stačit cca na 3-5 nápojů.